2009 Haziran ayı ÜFE-TÜFE oranları
2009 Haziran ayı ÜFE-TÜFE oranları
Tüketici fiyatları Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 0.11 artarken, yıllık enflasyon yüzde 5.73 oldu.
Üretici fiyatları Haziran ayında yüzde 0.94 artış gösterdi.
Üretici fiyatlarında yıllık bazda ise yüzde 1.86 düşüş gerçekleşti. Üretici fiyatlarındaki yıllık düşüşte de gerileme görüldü.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında yüzde 0.11 arttı. TÜFE Ocak’ta yüzde 0.29 artmış, Şubat’ta yüzde 0.34 düşmüş; Mart ayında yüzde 1.10, Nisan ayında yüzde 0.02, Mayıs’da yüzde 0.64 artış göstermişti.
Fiyatlar gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.56, giyim ve ayakkabıda yüzde 0.79, ev eşyasında yüzde 0.06, azalırken, sağlıkta değişmedi.
Yıllık enflasyon gıdada yüzde 3.63, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 7.09, giyim ve ayakkabıda yüzde 6.38 oldu. Konut fiyatları ise yıllık bazda yüzde 2.67 azaldı
Haziran ayında en yüksek enflasyon 0.97 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’de görüldü. Enflasyon Ankara’da yüzde 0.34, İstanbul’da yüzde 0.11 düşerken, İzmir’de yüzde 0.79 artış oldu. En büyük fiyat düşüşü yüzde 0.78 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt’te oldu.
ÜFE Haziran ayında yüzde 0.94 arttı. ÜFE enflasyonu Ocak’ta 0.23, Şubat’ta 1.17, Mart’ta 0.29, Nisan’da yüzde 0.65 artmış, Mayıs’da yüzde 0.05 azalış göstermişti. Bu sonuçlarla yıllık bazda ÜFE yüzde 1.86 düşüş gösterdi. Mayıs itibariyle yıllık ÜFE düşüşü yüzde 2.46 olmuştu. Altı aylık ÜFE ise yüzde 3.27 arttı.
Sektörler bazında bakıldığında sanayide ÜFE yüzde 0.77, tarımda yüzde 1.69 arttı. İmalat sanayiinde fiyatlar yüzde 1.49, madencilikte yüzde 0.26 artış gösterdi.
Elektrik, gaz ve suda yüzde 7.80 düşüş gerçekleşti.
İmalat sanayii alt dallarında tütün, tekstil, giyim, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, plastik, metalik olmayan diğer mineral ürünler, ana metal sanayi, metal eşya sanayi, büro makineleri, elektrikli makine ve cihazlar, tıbbi cihazlar, motorlu kara taşıtları, diğer araçlar, mobilyada fiyat artışı oldu.
Gıda, deri, ağaç-mantar, kağıt, basın-yayım, kimyasal ürünler, makine ve teçhizat, büro makineleri, iletişim teçhizatında fiyat düşüşü oldu.
» Bu Konular İlginizi Çekebilir :